Λοίμωξη

Λοίμωξη: συμπτώματα και αντιμετώπιση από τον Παθολόγο

Δρ. Κωνσταντινίδης Λάζαρος

λοίμωξη παθολόγος θεσσαλονίκη

Λοίμωξη: Τι είναι;

Όταν μικροοργανισμοί προκαλούν αντίδραση φλεγμονής σε ένα σημείο του σώματος, μιλάμε για λοίμωξη. Οι μικροοργανισμοί είναι μονοκύτταρα όντα που μπορούν να είναι βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα ή μύκητες.

Βακτήρια

Τα βακτήρια είναι πολύ μικρά και αόρατα με γυμνό μάτι. Υπάρχουν παντού γύρω μας, αλλά δεν τα αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Ο άνθρωπος έχει μηχανισμούς άμυνας για να μην προκληθεί καταστροφή από τα βακτήρια. Όμως, όταν αυξηθούν σε ανεπιθύμητα μέρη του σώματος (όπως το αίμα, ο εγκέφαλος, η καρδιά ή οι πνεύμονες), προκαλούν λοίμωξη και ο οργανισμός μας αντιδρά με φλεγμονή.

Διάκριση λοιμώξεων

Οι λοιμώξεις διακρίνονται ανάλογα με το ποιο όργανο προσβάλλουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, λοιμώξεις του ουροποιητικού κλπ. Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι σημαντική για να καθοριστεί το είδος των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη, η σοβαρότητα της αλλά και η κατάλληλη θεραπεία.

Άλλοι μικροοργανισμοί

Εκτός από τα βακτήρια, υπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Αυτοί περιλαμβάνουν ιούς, μύκητες και πρωτόζωα/παράσιτα. Οι ιοί είναι πολύ μικροί, έχουν απλή κατασκευή και επιβιώνουν μόνο μέσα σε κύτταρα. Όταν ένας ιός μολύνει ένα κύτταρο, μπορεί να μείνει εκεί ή να αλλοιώσει τη λειτουργία του ή ακόμη και να τον καταστρέψει.

 Ιοί, Μύκητες και Παράσιτα

Οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους μικροοργανισμούς, όχι μόνο από βακτήρια. Άλλοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη είναι οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα. Ανάλογα με τον τύπο του μικροοργανισμού, οι λοιμώξεις διακρίνονται σε ιογενείς, μυκητιασικές και παρασιτικές αντίστοιχα.

Οι ιοί και η λοίμωξη που προκαλούν

Οι ιοί είναι πολύ μικροί και απλοϊκής κατασκευής. Μπορούν να επιβιώσουν μόνο εντός κυττάρων. Όταν ένας ιός μολύνει ένα κύτταρο, μπορεί να παραμείνει εκεί, να αλλοιώσει τις λειτουργίες του ή ακόμη και να τον καταστρέψει. Παραδείγματα λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς στον άνθρωπο είναι το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ο έρπης, η ανεμοβλογιά και η ηπατίτιδα. Οι ιοί δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά, αλλά χρειάζονται υποστηρικτικά μέτρα και ειδικά φάρμακα ανάλογα με την περίπτωση.

Οι συνέπειες των ιογενών λοιμώξεων

Μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως βακτηριακές λοιμώξεις.

Γνωστές Λοιμώξεις

Λοιμώξεις του αναπνευστικού:

Οξεία Βρογχίτιδα, Φαρυγγίτιδα/Αμυγδαλίτιδα, Παραρρινοκολπίτιδα, Πνευμονία κλπ.

Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος:

Οξεία κυστίτιδα, οξεία πυελονεφρίτιδα κλπ.

Δερματικές Λοιμώξεις

Κυτταρίτιδα, Ερισύπελας, Δερματικό απόστημα κλπ.

Λοίμωξη: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Όταν παρουσιάζεται μια λοίμωξη, ο παθολόγος είναι ο ειδικός που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας παθολόγος για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων:

Διάγνωση: Ο παθολόγος θα εξετάσει τα συμπτώματα και την ιστορία του ασθενούς για να κατανοήσει τη φύση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φυσική εξέταση, συνέντευξη και τη λήψη δειγμάτων, όπως αίματος, ούρων ή ορού.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων: Ο παθολόγος μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως πυρετός, πόνος και καταρροή. Επίσης, μπορεί να δώσει συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο σπίτι.

Αντιβιοτική αγωγή: Αν η λοίμωξη προκαλείται από βακτήρια και απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία, ο παθολόγος θα προσαρμόσει την αγωγή ανάλογα με τον τύπο του βακτηρίου και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Υποστηρικτική φροντίδα: Ο παθολόγος μπορεί να παράσχει συμβουλές για τη διατροφή, την υγιεινή, την αναπαύση και την υγρασία περιβάλλοντος που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάρρωση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρακολούθηση: Ο παθολόγος θα παρακολουθεί την πρόοδο του ασθενούς και θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Εάν χρειάζεται, μπορεί να προσαρμόσει τη θεραπεία ανάλογα με την εξέλιξη της λοίμωξης.